Företagslån utan säkerhet

26.05.2021
0

Jämför lånerbjudanden som ges utan UC

Letar du efter ett företagslån utan säkerhet? Kanske driver du ett företag och står inför en investering, eller håller precis på att starta upp en ny firma? Här kan du jämföra långivare som erbjuder lån till företag, utan krav på säkerhet. Du kan dessutom ansöka om ett lån utan att kreditupplysningen sker hos Upplysningscentralen. Ett företagslån utan UC har den fördelen att kreditvärdigheten inte försämras – flera UC-förfrågningar kan innebära att du nekas lån längre fram.

Säkerhet: 3.01 av 5
Lägsta belopp: 1 000 SEK
Högsta belopp: 20 000 SEK
Ränta: 14,9%
Utan UC: Ja
Betalningsanm. Ok: Ja
1-72 mån
Utbetalning: Direkt
Exempel från Northmill då de har förvärvat Easycredit: Vid lån om 100 000 kr till 9,50 % årsränta (rörlig) under 7 år med 84 återbetalningar och en uppläggningsavgift om 195 kr blir totalt belopp att återbetala 137 557 kr (1638 kr per månad) och den effektiva räntan 9,99 %. Vid kredit om 50 000 kr till 12,9 % årsränta (rörlig) under ett år med 12 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir totalt belopp att återbetala 53 999 kr (4 500 kr per månad) och den effektiva räntan 15,4 %
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se
Säkerhet: 4.08 av 5
Lägsta belopp: 1 000 SEK
Högsta belopp: 300 000 SEK
Ränta: fr. 3,95%
Utan UC: Nej
Betalningsanm. Ok: Nej
Löptid: 14d -12 år
Utbetalning: 1-2 dagar
Exempel från Bynk: Exempelränta 8.95%. Räkneexempel: 100 000 kr i annuitetslån på 10 år med 7,95% nominell rörlig ränta, 8,34% effektiv ränta, kostar 1 211 kr/mån (120 ggr). Att återbetala: 145 551 kr inkl. alla avgifter. Betalar du tillbaka hela beloppet inom 14 dagar så bjuder vi på räntekostnader och avgifter. Räntan bestäms av din kreditvärdighet, lånets storlek och hamnar mellan 1,95% - 19,95%, (1,97 - 20,95% effektiv ränta).
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se
Säkerhet: 3.1 av 5
Lägsta belopp: 1 000 SEK
Högsta belopp: 30 000 SEK
Ränta: fr. 26%
Utan UC: Ja
Betalningsanm. Ok: Ja
Löptid: 5-72 mån
Utbetalning: Direkt
Exempel från Northmill då de förvärvat Credway: Vid lån om 100 000 kr till 9,50 % årsränta (rörlig) under 7 år med 84 återbetalningar och en uppläggningsavgift om 195 kr blir totalt belopp att återbetala 137 557 kr (1638 kr per månad) och den effektiva räntan 9,99 %. Vid kredit om 50 000 kr till 12,9 % årsränta (rörlig) under ett år med 12 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir totalt belopp att återbetala 53 999 kr (4 500 kr per månad) och den effektiva räntan 15,4 %
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Orsaker till varför ett företag lånar pengar

Ett lån är ofta en förutsättning för att man ska kunna starta ett företag, men även etablerade firmor behöver då och då ett extra tillskott av kapital. Ett företagslån kan därför vara lämpligt i följande situationer:

 • För att finansiera uppstart av ett nytt företag. De flesta behöver låna pengar från banken eller en annan långivare, helt enkelt för att ha råd att bygga upp företaget.
 • För att investera i ny maskinpark eller utöka varulagret.
 • För att finansiera anställning av mer personal.
 • Akut likviditetsbrist. Alla företag har sämre och bättre perioder, och i vissa situationer kan det krävas ett lån för att hålla verksamheten igång.

Därför kan det vara bra att ta ett företagslån utan UC

En långivare får enligt lag aldrig bevilja lån utan att först göra en kreditbedömning. Oftast väljer man att ta kreditupplysningen via UC, upplysningscentralen. Men om du försökt låna tidigare och fått en massa UC-förfrågningar kan det vara svårt att få lån. Lånar du istället utan UC tas kreditupplysningen hos t.ex. Creditsafe eller Bisnode istället, och dessa ser inte dina förfrågningar hos UC.

Jämför lån utan UC

Kreditupplysningens syfte är att hjälpa banker och kreditbolag att skaffa sig en uppfattning om ditt företags ekonomiska situation. Storbankerna använder sig nästan uteslutande av UC, vilket gör att alla andra långivare som använder UC kan se hur många kreditförfrågningar du har fått. De kan med andra ord direkt se hur många gånger du har ansökt och hos vem. Dessutom ser de om det finns betalningsanmärkningar. Ansöker du å andra sidan utan UC så ser inte andra långivare att du sökt lån. Och söker du lån för en enskild firma är detta särskilt fördelaktigt, eftersom du och företaget är en och samma person.

Skillnaden mellan företagslån och lån till privatpersoner

I mångt och mycket är det ingen direkt skillnad mellan de två typerna av lån, förutom att beloppen kan vara mycket större vid ett företagslån. Men vid ett företagslån är det bara bolagets firmatecknare som kan teckna lån. Och om inte personen är en del av styrelsen måste denne registreras som firmatecknare hos Bolagsverket. När ett företag ansöker om lån är det mycket vanligt att långivaren kontrollerar att den som skrivit under ansökan faktiskt är firmatecknare.

Vilka företag kan ansöka om lån?

Egentligen spelar det ingen roll vilken företagsform du har. Det är helt enkelt bara att sätta sig ner och fylla i en låneansökan och skicka in den. Kravet är förstås att du verkligen har ett företag, och du som har någon av följande företagsformer kan få en låneansökan beviljad:

 • Aktiebolag
 • Handelsbolag
 • Kommanditbolag
 • Enskild firma
 • Ekonomisk förening
 • Ideell förening
 • Samfällighet

Så mycket går det att låna till företaget

Det finns flera saker som påverkar hur mycket du kan låna till ditt företag. Ett nystartat företag kan oftast beviljas lån på upp till 10% av den beräknade årsomsättningen. Företag som varit verksamma länge har av naturliga skäl möjlighet att låna betydligt större belopp.
Men det är stor skillnad på om du vill låna för att investera eller om det är för att det råder likviditetsbrist i företaget.

”Det bästa sättet att hitta de bästa lånevillkoren är att ansöka om företagslån via en låneförmedlare”.

Som en riktlinje är det vanligt att nystartade företag kan låna upp till ca 500 000 kronor utan säkerhet. Motsvarande summa för ett etablerat företag är ca 15-20% av företagets omsättning, det vill säga när det gäller lån utan säkerhet. En majoritet av långivarna lånar ut upp till 1 miljon kronor, men det finns enstaka långivare som kan bevilja lån ända upp till 60 miljoner.

Att låna utan säkerhet – fördelar och nackdelar

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med ett företagslån utan säkerhet.
En fördel är att även ganska nya företagare har möjlighet att låna utan krav på säkerheter i företaget. Låneprocessen är också i regel mycket snabbare. Ett lån utan säkerhet är dock inte ett alternativ om du behöver låna riktigt mycket pengar, då storleken på lånen är av begränsad art. ”Utan säkerhet” är också en sanning med modifikation – Med den här låneformen krävs i regel att bolagets ägare ställer en personlig borgen, och alltså har ett privat betalningsansvar om företaget inte kan betala amorteringarna.

Låna inte till företaget om det går dåligt

Det finns bra och mindre bra anledningar till att låna. Om företaget expanderar eller vill investera är ett företagslån ett självklart val. Går däremot företaget dåligt och har dålig likviditet bör man kanske i första hand se över om man kan vidta åtgärder för att vända på den negativa spiralen.

FAQ

Fråga:
Fråga:
Svar:
Fråga:

Tar man en kreditupplysning även på mig som privatperson?

I allmänhet nej, det är företagets ekonomi man tittar på. Men om du ska ställa personlig borgen tar man en upplysning även på dig som privatperson.

Vad händer med lånen vid en eventuell konkurs?

I första hand använder man företagets kvarvarande tillgångar för att reglera skulder. Om det inte räcker kräver man sedan in pengar från privata borgensmän.

Måste jag ha ett BankID?

Nej, men många långivare arbetar enbart över internet, och hos dem måste du ha ett BankID för att kunna signera ansökan och identifiera dig.

Var är det bäst att söka företagslån?

Det varierar och man bör utgå från sin aktuella situation . En idé kan vara att ansöka via en låneförmedlare då man kan få flera olika förslag presenterade och i lugn och ro kan jämföra själv.