Vivus omdöme

01.03.2021
0

Vivus är en internationell finansiell institution som erbjuder snabba lån med utbetalningar samma dag. Vivus etablerade sig i Sverige 2009 är en del av finanskoncernen 4finance Group som idag är en av Europas ledande aktörer inom mindre konsumentkrediter. Företaget är verksamma i över 14 länder och har fram till idag ordnat lån till fler än 10 miljoner konsumenter.

Maxbelopp: 15 000 SEK
Lägstabelopp: 2 000 SEK
Ränta: 39%
Effektiv ränta: 83,3 - 145.971,3%
Löptid: 7 - 30 dagar
Till Vivus
Licens:

Ränteexempel

Exempel från Vivus: Ett lån på 10 000 kr. Den nominella fasta årliga räntan är 39 %. Den effektiva räntan med en återbetalningsperiod på 4 månader, om kunden betalar Lägst att betala i 3 månader, är 99,5 %. De fyra månatliga återbetalningsbeloppen är: månad 1: 1 759 kr, månad 2: 1 277 kr, månad 3: 1 251 kr, månad 4: 7 740 kr (7 500 kr återstående kapital plus 240 kr ränta). Den effektiva räntan inkluderar 285 kr uppläggningsavgift + 300 kr Lägst att betala-avgift. Totalt belopp att betala är 12 027 kr. Om kunden väljer standardprodukten utan att betala minimibelopp, är det totala beloppet som ska återbetalas efter 30 dagar 10 606 kr, med en effektiv ränta på 104,5 %.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Fördelar

  • Tar inte UC
  • Accepterar 10 anmärkningar
  • Enkelt att få lån

Nackdelar

  • Hög effektiv ränta
  • Höga avgifter
  • Kort löptid
Säkerhet
4.13 av 5
Säker
Insyn:
4
Registrerat i Sverige
Ålder:
5
Grundades 2009
Kryptering:
5
EV-certifikat
Tillgänglighet:
5
Tydliga kontaktvägar
Omdömen:
3
3.4 av 5 hos Trustpilot
Sökvolym:
4
7200
Innehållsförteckning

Om Vivus

För att ansöka om lån hos Vivus måste man först registrera sig på deras hemsida. När man gjort det kan man göra en ansökan om kredit och då görs en sedvanlig kreditprövning hos kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Det går alltså att ansöka om lån utan UC.

När man skickar in sin ansökan till Vivus behöver man bekräfta sin identitet, detta gör man enklast med hjälp av Instantor och ditt bankkonto eller så kan man välja att bli uppringd av en medarbetare från vivus.

Vivus jobbar så snabbt det går efter att de fått in låneansökan. De kan därför ge besked direkt efter att låneansökan blivit behandlad. Om ansökan sedan beviljas så blir man erbjuden en kredit och pengarna överförs till det angivna bankkontot direkt.  Om man även är kund hos Handelsbanken eller Nordea kan man få pengarna på kontot inom 15 minuter, är man kund till någon annan bank kan det dröja upp till nästa helgfria vardag innan man ser pengarna på kontot.

Ränta: 39%
Effektiv ränta: 83,3 - 145.971,3%
Minsta lånebelopp: 2 000 SEK
Högsta lånebelopp: 15 000 SEK
Löptid: 7 - 30 dagar
Accepterar anmärkningar: Ja, upp till 6 betalningsanmärkningar
Använder UC vid kreditupplysning: Nej, Vivus använder Creditsafe
Direktutbetalning: Ja, till SEB. Nordea, Swedbank och Handelsbanken
BankID verifiering: Nej, verifiering sker med Instantor
Åldersgräns: 18 år
Inkomstkrav: Individuell bedömning

Räntekostnader hos Vivus

Ett lån på 5 000 kr till 39 % nominell ränta med en återbetalningstid på 3 månader och 395 kr i uppläggningsavgift, totala Lägst att betala-avgifter om 300 kr ger en effektiv ränta på totalt 146,5 %.

Vid varje betalning debiteras en fast månadsränta om 3,21 % på det nominella beloppet, avgift om 395 kr samt en amortering på minst 8,33 %. Till exempel, den första delbetalningen ligger på 1132.5 SEK och sjunker till 700.26 SEK efter 3 månader om kunden väljer att betala 8.33% i enlighet med betalningsplanen. Kunden har då 3750.5 SEK kvar av kapitalet att betala i slutet på 3 månaders perioden.

Kunden kan använda krediten på en återkommande basis så länge kreditgränsen inte överskrids. Kunden kan få tillgång till krediten på obestämd tid och nyttja saldot när den betalas tillbaka. Om betalningar inte görs i enlighet med allmänna villkor, kan en årlig dröjsmålsränta på 39,48 % tillkomma, plus en påminnelseavgift på 60 kronor och en inkassoavgift om 180 kronor.

Att betala tillbaka sin kredit till Vivus är enkelt och du kan göra det precis när som helst inom den avtalade tiden. Vivus erbjuder flexibla upplägg gällande justeringen av din kredit och du kan därför välja att betala ett “lägst att betala” belopp som framkommer enligt fakturan. Så fort Vivus mottagit en betalning från dig och de har registrerat den hos sig kommer du få en bekräftelse på detta via SMS. För att du enkelt ska komma ihåg att betala inom den avtalade tiden skickar Vivus även påminnelser som går ut i god tid innan förfallodatumet. Påminnelserna går ut via både sms och e-post så att de inte ska glömmas bort i vardagsstressen. Om man saknar någon information om sin kredit kan man alltid logga in på hemsidan och där få all information om sin faktura. Man kan även ringa kundtjänst och få den hjälp man behöver.

Kostnadsexempel

Lånebelopp Effektiv ränta Löptid Månadskostnad Total återbetalning
2 000 SEK 466,16% 2 mån 1 292 SEK 2 583 SEK
5 000 SEK 156,54% 2 mån 2 865 SEK 5 730 SEK
8 000 SEK 72,62% 6 mån 1 600 SEK 9 599 SEK
10 000 SEK 60,84% 1 år 1 098 SEK 13 171 SEK
15 000 SEK 56,03% 1 år 19 289 SEK 65 850 SEK
Vivus korrigerar den effektiva räntan regelbundet, kontrollera därför nuvarande nivå innan ansökan.

Avgifter och andra kostnadsposter

Uppläggningsavgift: 395 SEK
Aviavgift: 45 SEK
Förlängningsavgift: N/A
Påminnelseavgift: 60 SEK
Förseningsavgift: 125 SEK
Dröjsmålsränta 3,3% per månad

Lånevillkor hos Vivus

För att att kunna ansöka om en kredit hos Vivus måste kredittagaren ha ett mobilnummer, en e-postadress samt ett kontonummer. Innan man kan ansöka om en kredit måste man aktivera sin profil och detta kan man göra först efter att man har säkerställt sin identitet. Det gör man snabbt och smidigt via Instantor eller via Vivus kundtjänst (telefonverifiering).

  • Minst 18 år fyllda.
  • Svenskt personnummer och bankkonto
  • Inget aktivt skuldsaldo

Kreditupplysning utan UC med Creditsafe

Vivus erbjuder sina kunder lån utan UC eftersom att de använder sig utav kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Vivus använder sig utav Creditsafe för kreditupplysningar eftersom att de är seriösa aktörer som värnar om kundens integritet. Eftersom att Vivus erbjuder privatpersoner att låna pengar snabbt utan UC genom att samarbeta med Creditsafe har de blivit en populär långivare.

Direktutbetalning till Handelsbanken och Nordea

Efter att Vivus mottagit låneansökan kommer de behandla den utifrån sina rutiner och processer, som är bland de snabbaste inom branschen. Lånebeskedet levereras inom några sekunder och man ser snabbt hur mycket kredit man blivit beviljad. Efter att man har fått beskedet har man möjlighet att nyttja krediten och det belopp man väljer att nyttja förs sedan över till kontot inom 15 minuter. 

Nordea: Direktutbetalning inom 15 minuter
Handelsbanken: Direktutbetalning inom 15 minuter
Andra banker: Om lånet beviljades innan 13.00 för att lånet skall betalas ut nästkommande bankdag

Funktioner som gör att Vivus sticker ut

Vivus enkla registrering är av deras starkaste fördelar, det går oerhört snabbt och lätt att registrera sig och ansöka om kredit. Att sedan även har en flexibel återbetalning är väldigt värdefullt för låntagare eftersom att det gör det möjligt för låntagaren att anpassa sin återbetalning efter vardagslivet och dess oförutsedda händelser.

Vivus tror på att ge sin kunder full kontroll över sina lån och krediter, detta får man enkelt på webbplatsen.

vivus fördelar

Lån som Vivus erbjuder?

Vivus beviljar smslån mellan 2.000 kr till 20.000 kr och nya kunder kan låna upp till 5.000 direkt. Långivaren har ett stort fokus på att kunna erbjuda lån till en så bred målgrupp som möjligt (vilket som dels avspeglas i hur många anmärkningar de godkänner, men även i den låga åldersgränsen). Detta ger utrymme för olika former av låneupplägg så att du kan känna dig trygg med att du får en kontokredit som är anpassad för just dig.

Granskning av licenser och säkerhet

Vivus har tillstånd av Finansinspektionen (institutnummer 44071) att erbjuda konsumenter krediter och står under deras tillsyn. Vivus jobbar kontinuerligt för att tillgodose sina kunder och potentiella kunder all information som de kan behöva kring olika låneerbjudanden, för att följa Konsumentkreditlagen och Konsumentverkets regelverk.

Vivus.se är en del av finanskoncernen 4finance Group och de är idag en av Europas ledande aktörer inom mindre konsumentkrediter. De är idag verksamma i fler än 14 länder och har fram till idag gett ut över 10 miljoner krediter till konsumenter i hela världen. Detta indikerar på hög grad av säkerhet då Vivus kontrolleras från fler instanser runt om i världen.

SSL Ja Personuppgiftspolicy Ja
Kontaktinformation på siten Ja Synligt organisationsnummer Nej
Licens från Finansinspektionen Ja Cookiepolicy Ja
Länk till SEKKI Nej Kostnadsexempel Ja

Granskning av Vivus tekniska support och kundtjänst

Vivus kundtjänst är öppen mellan 08:00-17:00 på vardagar. Man når dem enklast via telefon eller via mail. Att Vivus har begränsade öppettider för sin kundtjänst är inte till deras fördel. Det är idag många aktörer som har sin kundtjänst öppen även på helgerna.

Telefon: 08 - 42 04 00 20
Epost: support@vivus.se
Bolagsnamn: 4Finance AB
Adress: Hammarby Allé 47, 120 30 Stockholm
Organisationsnummer: 556790-4189
Öppettider Vardagar: 08.00-17.00, Helger: Stängt

Låneansökan hos Vivus

Det är enkelt att ansöka om snabblån hos Vivus och det tar bara några minuter innan ansökan är inskickad. En snygg, fräsch och modern hemsida som tydligt visar vad respektive lånebelopp medför i ränta och andra avgifter. På detta vis kan du enklare se om Vivus har ett lån som passar just dig i din situation.

Att ansöka om kredit hos Vivus sker i tre steg. Registrering sker i samband med ansökan som tar ett par minuter och registreringen gör man bara en gång. Identifieringssteget går till så att man med hjälp av Instantor och sitt bankkonto identifierar sig. Eller så kan du välja att bli uppringd av en Vivus medarbetare så hjälper de dig vidare. Sedan tar det några minuter och så kommer Vivus att behandla ansökan och de kommer ge dig ett besked direkt. Blir du beviljad en kredit kommer pengarna skickas över till ditt konto inom 15 minuter.

Steg 1

Välj önskat belopp

Steg 2

Fyll i personuppgifter

Steg 3

Verifiera dig med Instantor

Steg 4

Få betalt på 15 minuter*

Hur populära är Vivus?

Vivus är ett globalt bolag och har teckning i flera länder än Sverige och de ingår en av världens största finanskoncerner. Fram till idag har Vivus beviljat krediter och lån till fler än 10 miljoner privatpersoner i hela världen.

Trustpilot 3.4 (Sverige) Googlebetyg 2.3 (Sverige)
Sökningar / månad 7 200 (Sverige) Besökare / månad N/A

Är Vivus en bluff?

Svenska Vivus är en del av den globala finanskoncernen 4finance Group som idag är verksam i fler än 14 länder och som totalt har gett ut över 10 miljoner snabblån till konsumenter. Detta leder till att Vivus står under tillsyn av flera myndigheter och organisationer i alla dessa länder. Dessa tillsynsorganisationer och myndigheter är bland annat Finansinspektionen och Konsumentverket som är aktiva i Sverige. Sedan har de alltså ytterligare 13 länders liknande organisationer som kontrollerar dem. Denna hårda granskning som Vivus utstår kontinuerligt visar tydligt på att de är en seriös aktör.

Problemet som vi på redaktionen ser det, är de höga räntenivåerna och att Vivus har en av de högsta effektiva räntorna på sms-lån i Sverige. Det finns betydligt mer kostnadseffektiva alternativ om låntagarens kreditvärdighet har färre än 6 betalningsanmärkningar.

4.13

Betygsätt sidan

5 Röster