Avida omdöme

25.08.2022
0

Avida är ett företag som erbjuder konsumentkrediter och det startade redan 1983. De har sedan dess erbjudit olika finansiella lösningar för privatpersoner men även för företag. Avida inriktar sig på den nordiska marknaden och har idag tusentals kunder i Sverige, Norge och Finland. 

Maxbelopp: 600 000 SEK
Lägstabelopp: 5 000 SEK
Ränta: 2,95 - 25,95%
Effektiv ränta: 3,05 - 29,27%
Löptid: 1 - 20 år
Betalningsanm. Ok: Ja
Utbetalning: Varierar
Ränteexempel
Den effektiva räntan är 12,88 % vid ett lån på 100.000 kr, återbetalningstid 5 år (60 återbetalningar), aviseringsavgift 10 kr, uppläggningsavgift 179 kr och exempelränta på 11,9 %. Totalt belopp att återbetala blir 133.764 kr, alltså 2.229 kr/mån (jan 2021).
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Fördelar

 • Svar på din ansökan inom 15 minuter.
 • Sparkonto med kostnadsfria uttag.
 • Identifiering med BankID.

Nackdelar

 • Privatlån har en uppläggningsavgift.
 • Kontokrediten har en lägsta återbetalningstid på 1 år.
 • Avida specificerar inte någon ränta för deras företagslån.
Säkerhet
3.8 av 5
Säker
Insyn:
5
Registrerat i Sverige
Ålder:
5
Grundades 1983
Kryptering:
4
DV-certifikat
Tillgänglighet:
3
Tydliga kontaktvägar
Omdömen:
2
2,3 av 5 hos Trustpilot
Sökvolym:
4
5 900 sökningar / månad
Innehållsförteckning

Om Avida

Avida skiljer sig något från de vanliga aktörerna inom konsumentkredit då de även erbjuder lån till företag. Detta skapar en kultur inom bolaget att innovation och tekniskt kunnande alltid ska ligga i framkant. Att Avida erbjuder finansieringstjänster till företag ger konsumenten en ökad säkerhet, detta på grund av att lån till företag oftast är långa, stora och stabila. Det gör Avida till stabila långsiktiga långivare för konsumenterna. 

Avida framhäver att de har engagerade, kompetenta och erfarna medarbetare som kontinuerligt arbetar för att erbjuda konsumenter och företag de bästa förutsättningar för lån. Avida har idag över 100 anställda som alla har samma gemensamma fokus på att erbjuda enkla, smidiga och säkra krediter till företag och privatpersoner.

Avida står precis som alla andra långivare under tillsyn av Finansinspektionen och det är även de som har gett Avida tillstånd att bedriva finansiell verksamhet med in- och utlåning. Precis som andra svenska banker och kreditmarknadsbolag omfattas Avida av den statliga insättningsgarantin. 

Avida erbjuder idag två olika former av lån, det ena är ett klassiskt upplägg av ett lån där taket är 400.000 SEK samt att de erbjuder en kontokredit där lånetaket är 150.000 SEK.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ränta: 2,95 – 29,95 %
Effektiv ränta: 4,17 – 34,42 %
Minsta lånebelopp: 10 000 SEK
Högsta lånebelopp: 500 000 SEK
Löptid: 1 - 15 år
Accepterar anmärkningar: Ja, om skuldfri från KFM.
Använder UC vid kreditupplysning: Ja
Direktutbetalning: Nej (från 24 timmar)
Uppläggningsavgift: 179 SEK
BankID verifiering: Ja
Åldersgräns: 20 år
Inkomstkrav: 150 000 kr/år

Provision och räntekostnader

Gällande AvidaLånet så har man möjlighet att ansöka om lån mellan 10.000 SEK och 500.000 SEK. Kostnaden för denna typ av lån baseras helt på det lånade beloppet och Avida tillämpar en individuell räntesättning vilket innebär att räntesatsen som sätts grundas i varje individs ekonomiska förutsättningar. Räntan för lånet landar mellan 5,95% – 21,95% och utövder räntekostnaden så tillkommer en aviseringsavgift på 10 SEK samt en uppläggningsavgift på 179 SEK. 

Återbetalningstiden för ett AvidaLån läggs mellan 1-15 år och det är ett så kallat annuitetslån. Med ett annuitetslån så innebär det att månadsbeloppet är det samma under hela löptiden, månadsbeloppet innefattar alltså både ränta och amortering.

Gällande AvidaKredit så kan du ansöka om en kreditgräns mellan 10.000 SEK och 150.000 SEK. Efter att ansökan blivit godkänd och kredit är beviljad bestämmer man själv hur mycket av krediten som man vill utnyttja. Uttag gör man enkelt via Mina Sidor när man loggat in på avidafinance.com. 

Eftersom att man inte behöver nyttja den fulla krediten på en gång utan kan portionera ut den enligt eget behov baseras räntekostnaden endast på det det nyttjade beloppet. Räntan för AvidaKredit är individuellt anpassad efter varje individs ekonomiska förutsättningar. 

Om man inte har betalningsanmärkning så får man en ränta mellan 6,95% – 21,95%. Men har man däremot en betalningsanmärkning så får man lån mot en ränta som landar mellan 12% – 19%. Beskedet om den individuellt satta räntan får man när krediten blivit beviljad. 

Utöver räntekostnaderna så tillkommer kostnader för avisering på 10 SEK, upplägningsavgift på 250 SEK samt en årsavgift på 300 SEK. Eftersom att Avidas aviseringar sker via autogiro undviker de pappersfakturor som tex. kan komma bort i posten eller bli bortglömda bland alla andra papper. Alla fakturor kan man istället se på Mina Sidor när man loggar in.

Kostnadsexempel

Lånebelopp Årsränta Löptid Månadskostnad Total återbetalning
100 000 SEK 12,88 % 5 år 2 229 SEK 133.764 SEK
Dessa räntor används endast som exempel hos Avida. Räntan är rörliga och sätts alltid individuellt.

Om du som privatperson har många dyra smålån och krediter? Du kan du samla dessa hos Avida och samtidigt sänka din månadskostnad. Samtidigt så får du en bättre överblick över din ekonomiska situation. Med ett privatlån från Avida kan man låna upp till 500 000 kr utan säkerhet i upp till 15 år och man kan göra extra amorteringar när man vill eller lösa lånet i förtid.

Avgifter och andra lånekostnader

 

Uppläggningsavgift: 179 SEK
Aviavgift: 10 SEK
Förlängningsavgift: 0 SEK
Påminnelseavgift: 60 SEK
Förseningsavgift: 175 SEK
Inkassokostnad 180 SEK
Dröjsmålsränta Kreditränta +12%

Villkor för att ansöka om ett lån hos Avida

För att få ansöka om ett AvidaLån så kräver de att man uppfyller vissa grundkrav. Dessa grundkrav är då att man måste vara minst 20 år gammal, ha en fast taxerad årsinkomst på minst 150.000 SEK, att du inte har några betalningsanmärkningar, samt att man måste vara skuldfri hos Kronofogden. Utöver detta är det bra om man har e-legitimation eller Bank-ID för legitimering.

För AvidaKredit så gäller det att man uppfyller kraven om att vara minst 20 år gammal, ha en årsinkomst om minst 150.000 SEK samt att man måste vara skuldfri hos Kronofogden.

Avida anser att varje individs aktuella betalningsförmåga är viktigare än den ekonomiska historiken. Därför kan man bli beviljad en kredit även om man har några få betalningsanmärkningar. Så länge man har en god betalningsförmåga i dagsläget.

 • Minst 20 år fyllda.
 • Inkomst på minst 150 000 SEK/år från arbete eller pension.
 • Vara skuldfri hos Kronofogden.

Hur snabbt beviljar Avida pengarna?

Att låna pengar från Avida tar lite längre tid än vad det gör från ett vanligt konsumentkreditsbolag. Detta på grund av att Avida mer kan liknas vid en bank än en konsumentkreditgivare. Det krävs att man godkänner kreditavtal samt att ansökan har beviljats och de sista kontrollerna har genomförts innan pengarna kan betalas ut. Detta innebär att det vanligtvis tar två bankdagar innan man har pengarna på kontot från det att ansökan har skickats in.

Vill man däremot samla ihop lån och krediter utan säkerhet hos Avida från andra banker och låneinstitut måste du först kontakta de andra aktörerna för att få fram det exakta beloppet som ska lösas för att sedan göra dessa betalningar.

Gällande AvidaKrediten så kan man snabbare få tillgång till pengarna på kontot. Så snart ansökan är godkänd, kredit är beviljad och du gjort ett uttag från Mina Sidor så finns pengarna på kontot nästkommande bankdag.

Låneansökan: Tar under 2 minuter
Svarstid: Svar på ansökan inom 15 minuter

Vilka lån erbjuder Advisa?

AvidaKredit
Lån upp till 150.000 SEK för dig som har betalningsanmärkning. AvidaKredit är som ett digitalt kreditkort man ansöker om och man använder sig bara av det belopp man behöver. Om man blir beviljad en kredit på 150.000 SEK och endast använder 5.000 SEK behöver man inte betala för mer än det belopp man använder. Man ansöker lätt och smidigt om AvidaKredit via formläret på webbplatsen.

AvidaLån
AvidaLånet är ett lån för dig som behöver ta ett lån utan säkerhet. Med hjälp av AvidaLånet kan du sänka din månadskostnad genom att samla alla smålån och krediter. Det krävs ingen säkerhet för att ansöka om och bli beviljad ett AvidaLån. En ansökan om lån går enkelt och du får snabbt tillgång till dina pengar.

AvidaSpar
Då Avida är mer än bara en kreditgivare så har de även möjligheten att erbjuda sparkonto med hög sparränta, som idag ligger på 0.9%. AvidaSpar är en enkel form av sparkonto där du får en hög sparränta från första insatta krona. Detta sparkonto har inga avgifter eller bindningstider samt att det omfattas av den statliga insättningsgarantin. Sparkontot har även fria uttag och man öppnar enkelt ett sparkonto med hjälp av BankID. För att få ansöka om ett sparkonto krävs att du som ansöker är myndig, är en fysisk person dvs. inte ett företag eller organisation samt att du har tillgång till BankID.

Säkerhetsgranskning av Avida

Då Avida erbjuder tjänsterna lån, kredit och sparkonto omfattas de av tillsyn från Finansinspektionen samt att de omfattas av den statliga insättningsgarantin. Det är Finansinspektionen som löpande säkerställer så att Avida lever upp till de krav som ställs på dem för att de ska få behålla sitt tillstånd att bedriva finansiell verksamhet med in- och utlåning.

Avida innehar licens från Finansinspektionen (institutnummer 41506) och är registrerade för att bedriva konsumentkreditinstitut och försäkringsförmedling.

SSL Ja Personuppgiftspolicy Ja
Licens från Finansinspektionen Ja Cookiepolicy Ja

Support och kundtjänst

Avidas kundtjänst är anpassad till företag vilket inte är ett plus för dem. De skriver på sin webbplats att de har telefontid mellan 09:00-17:00. Det måste innebära att de endast tar emot samtal på vardagar. Det går kanske därför enklast att kommunicera med dem via mail.

Telefon: 08-564 20 170
Epost (Spar): avidaspar@avida.se
Epost (Lån): avidakredit@avida.se
Bolagsnamn: Avida Finans AB
Adress: Södermalmsallén 36, 118 28 Stockholm
Organisationsnummer: 556230-9004
Öppettider Mån-Fre: 09.00-16.30, Helger: Stängt

Låneansökan hos Avida

För att ansöka om AvidaKrediten följer du helt enkelt de fyra stegen nedan. 

 1. Börja med att ange önskat kreditbelopp, välj önskad återbetalningstid och fylla i dina  personliga uppgifter i formuläret
 2. Svaret på ansökan kommer inom en timme under kontorstid, 09:00-17:00. Kommer ansökan in utanför dessa tider kommer svaret på ansökan senast nästkommande bankdag-
 3. Om ansökan om kredit blir godkänd skickas det ett avtal till dig som ska signeras med hjälp av BankID.
 4. Efter att avtalet har signerats och Avida mottagit detta blir krediten tillgänglig inom 2-4 bankdagar.

 

För att ansöka om AvidaLånet följer du de steg nedanför.

 1. Välj först det belopp du önskar låna, välj även önskad återbetalningstid och fyll därefter i de personliga uppgifterna i ansökningsformuläret.
 2. Om ni är flera som ansöker om detta lån måste även personliga uppgifter för medlåntagaren fyllas i. 
 3. Därefter kommer svaret på ansökan om lån inom 15 minuter.
 4. Blir sedan ansökan godkänd kommer ett avtal skickas ut och detta måste signeras med hjälp av BankID.
 5. När avtalet sedan är signerat kommer pengarna finnas tillgängliga på bankkontot inom 1-2 bankdagar.

Steg 1

Välj belopp, löptid & låntyp.

Steg 2

Fyll i personuppgifter.

Steg 4

Verifiera med BankID.

Steg 5

Få beslut inom 15 minuter.

Hur populära är Avida?

Avida är en gammal aktör som har varit med på både företags- och konsumentmarknaden i många år. De är populära i hela Norden och de har många företagskunder som använder sig utav dem under långa perioder. På konsumentmarknaden så är Avida ett bra alternativ för större krediter och längre lån. Eftersom att de inte är en storbank och inte agerar som en storbank lockas många konsumenter till dem. Men eftersom att Avida är mer av en bank är en långivare av korta krediter har de kunder under långa perioder precis som storbankerna.

Trustpilot 2.3 Googlebetyg 2.8
Sökningar / månad 5 900 Besökare / månad 29 900

Är Avida en bluff?

Nej, Avida är inte en bluff, de står under tillsyn av Finansinspektionen. Eftersom att Avida erbjuder tjänster som är mer kan liknas vid de tjänster som en traditionell storbank erbjuder granskas de hårt. Avida erbjuder även tjänsten AvidaSpar och denna form av sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin. För att de ska kunna erbjuda denna tjänst ställs det höga krav på Avida som de kontinuerligt måste uppfylla och rapportera in. Personer som är intresserade av att ansöka om lån, kredit eller sparkonto hos Avida kan känna sig trygga i att det väljer en seriös aktör.

Vi anser att Avida kan vara en relevant långivare för vissa låntagare som söker efter snabblån eller andra korta krediter. Men om du som kund letar efter en seriös aktör för att samla dyra lån och krediter så är Avida ett bra alternativ. Avida är även bra för dig som letar efter en seriös och erfaren aktör för att låna en större summa pengar i form av ett privatlån utan säkerhet eller för dig som vill kunna få låna pengar trots betalningsanmärkningar.

4.43

Betygsätt sidan

1 Röster